BLOG

Pelletkachel hoe wat en waarom?

Kosten besparen doormiddel van verwarmen met een pellet kachel.

Nu de energie prijzen blijven stijgen. Zijn we weer meer geneigd om te gaan besparen.

  • Het besparen op onze uitgaven.
  • We gaan ons weer veel ontzeggen.
  • Ook meer in de kou zitten, om toch nog wat over te houden.

 

Nu dat is al een goed uitgangspunt. Maar wat als je nu zou investeren in een kostenbesparende verwarming, zoals een pelletkachel. Zeker nu de gasprijzen buitengewoon hoog aan het oplopen zijn. Daarom hebben we bij Topsellers ook hier een oplossing voor en hebben dus pelletkachels in ons assortiment.

Voor de mensen onder ons die niet bekend zijn met deze technologie ga ik het zo goed en duidelijk mogelijk proberen uit te leggen.

Wat is een Pelletkachel?

Een pelletkachel kan vergeleken worden met hout kachel of een kleine biomassaketel, de next generation kachel. Zo is de pelletkachel uitgerust van een besturingssysteem. Dat alles in je pelletkachel bestuurd. Zoals de toevoer van de pelletkorrels, het verbeteren van het brandproces in de verbrandingskamer. Als ook het afvoeren van de verbrande lucht en het verdelen van warme lucht in de kamer.

Hoe werkt een pelletkachel?

De werking van een pelletkachel bestaat uit het verbranden pelletkorrels.

We beginnen bij het begin. Een pelletkachel heeft een voorraad reservoir. Daar bevindt zich een grote hoeveelheid korrels in voorraad. Dus bij het begin zullen we deze dan ook vullen voor we deze pelletkachel gaan starten.

Opstart proces: Door de pelletkachel aangezeten en de gewenste temperatuur te selecteren. Dan begint vervolgens het opstart proces van start.

Van uit het voorraadreservoir stuur het besturingssysteem via de vijzel korrels de verbrandingskamer binnen. Dit zorgt dan gelijk matig verdelen van de korrels in de verbrandingskamer.

Het beginnen van het vuur in de pelletkachel gebeurt door middel van een interne kaars, gloeibougie of automatisch ontstekingsmechanisme.

Er bevinden zich 2 fans in de pelletkachel. Een fan zorgt voor de rook afvoer naar de rookgasafvoer, rookkanaal of schouw. De warme lucht die gegeneerd is wordt vervolgens door een 2de fan de kamer in geblazen.

Wat is het voordeel?

Sinds enkele jaren is de pellet kachel bekender geworden. Vroeger werd ze al veel gebruik bij onze oosterburen. Onze energie factuur blijft maar stijgen. Doordat gas en olie prijzen als maar blijven stijgen.

Een alternatief met voordelen. Zo worden pellets vervaardigd uit zuiverafval hout afkomstig uit de houtindustrie. Dat zorgt ook weer voor kleinere afvalberg. Hierdoor ontstaat er een kleine ecologische voetafdruk. Wat goed is voor de natuur. Een goedkoop alternatief ten opzicht van gas of stookolie. Het kan zorgen voor een vermindering aan stookkosten tot 60% van uw energie factuur.

U ben ook niet verplicht om een bestaande schoorsteen te hebben. Er kan gemakkelijk een inox of ijzen schouw geplaatst worden. Dit met minimaal werk.

Een zak pollenkorrels kost gemiddeld tussen de 3,99 en de 5,99 euro per zak. Het gewicht van zo een zak is 14-15kg. Wanneer je 1,8kg aan korrels verbrand staat dit gelijk aan 1 m³ aardgas van een gasverwarming.

Hoelang duurt het voor het brandstofreservoir leeg is?

Dat is afhankelijk van het type pelletkachel, het stookpatroon etc.
In de praktijk merken we op dat het van 1,5 dag tot maximaal 1 week kan duren voor de pelletkachel gevuld moet worden.

Bij vragen over onze pelletkachels contacteer ons via de chat altijd antwoord binnen de 48u